Bästa Gaming Tangentbord 2024: Bäst i Test

Ett riktigt bra gaming tangentbord kan göra stor skillnad i dina spel och ge dig en konkurrensfördel genom bättre responstid, makromöjligheter och hög byggkvalitet.

Hos oss hittar du sex olika kategorier av gaming tangentbord, allt från de mindre modellerna till fullstora med RGB-belysning och anpassningsmöjligheter. Låt oss hjälpa dig hitta det perfekta gaming tangentbordet för din spelupplevelse!

Bästa Gaming Tangentbord – Topplistan

1. Bästa Gaming Tangentbord: Razer Huntsman v2 Analog

Bästa gamingtangentbodet på marknaden just nu är Razer Huntsman v2 Analog.

För det första så är tangentbrytarna något utöver det vanliga. Med Razers nya optiska brytare kan man justera aktiveringspunkten på tangenterna för att passa sin egen spelstil. Detta kan vara en stor fördel för många spelare, eftersom det ger möjlighet till en mer anpassad och personlig spelupplevelse. Dessutom ger de analoga brytarna en mjukare och mer balanserad kontroll vilket är en stor fördel vid spel med äkta 360-graders rörelser.

En annan stor fördel med Razer Huntsman v2 Analog är de två lagers PBT-tangenter. Dessa är mycket mer hållbara än traditionella ABS-tangenter som kan slitas ned efter en tid. PBT-tangenter har också en texturerad finish som ger bättre grepp och minskar risken för att fingrarna glider av tangenterna under intensiva spelsessioner.

Tangentbordet är också utrustat med Razer Chroma RGB-belysning, vilket ger möjlighet att anpassa tangentbordet efter sina önskemål. Med över 16,8 miljoner färger att välja mellan och en mängd effekter kan du skapa en unik och personlig belysning för din stridsstation.

Magnetiska handledsstödet ger ytterligare komfort under längre spelsessioner. Det är mjukt och dämpat och har en Razer Chroma RGB-belysning som matchar tangentbordet.

Slutligen har Razer Huntsman v2 Analog även digitala multifunktionsväljare och fyra medietangenter, vilket gör det möjligt att pausa, spela upp och justera volymen med enkelhet.

Fördelar:

 • Anpassningsbara och analoga optiska brytare som ger en mjukare och mer balanserad kontroll
 • PBT-tangenter med två lager ger en hållbar och texturerad yta
 • Razer Chroma RGB-belysning ger anpassningsbar och personlig belysning
 • Magnetiskt handledsstöd ger extra komfort under längre spelsessioner
 • Digitala multifunktionsväljare och medietangenter för bekväm kontroll

Nackdelar:

 • Det höga priset kan vara en avskräckande faktor för vissa köpare.
 • Tangentbordet saknar dedikerade makrotangenter, vilket kan vara en nackdel för vissa spelare som är beroende av dem.

2. Bästa trådlöst Gaming Tangentbord: Logitech G915 TKL Lightspeed

Logitech G915 TKL Lightspeed är det perfekta gamingtangentbordet. Det trådlösa anslutningsalternativet är verkligen praktiskt. Jag kan enkelt byta mellan att ansluta tangentbordet till min dator med den medföljande USB-mottagaren eller via Bluetooth till min mobil eller surfplatta. Anslutningsprocessen är smidig och jag har inte upplevt några problem med anslutning eller signalavbrott under min användning.

Tangentbordets Lightsync RGB-bakgrundsbelysning är också en riktigt cool funktion som kan anpassas med 16 miljoner olika färger. Jag har haft roligt med att justera belysningen till min personliga preferens och det är kul att se hur belysningen synkroniseras med andra Logitech-produkter i mitt setup.

Tangentbordets mekaniska brytare ger en trevlig taktil känsla när jag skriver eller spelar spel, och det ger en riktigt snabb respons. Men eftersom det är ett mekaniskt tangentbord, kan det bli ganska högljutt under användning, så det är något att tänka på om du planerar att använda tangentbordet i ett ljudkänsligt utrymme.

Den tenkeyless designen gör att tangentbordet tar upp mindre plats på skrivbordet, vilket är ett plus för mig eftersom jag har begränsat utrymme. Men om du är en person som gillar att ha numeriskt tangentbord, så är detta inte rätt tangentbord för dig.

Fördelar:

 • Trådlöst med både Lightspeed och Bluetooth anslutning
 • Lightsync RGB-bakgrundsbelysning med 16 miljoner färger
 • Tenkeyless design tar upp mindre plats på skrivbordet
 • Snabb och responsiv mekanisk brytare
 • Enkel anslutning och enhetsbyte

Nackdelar:

 • Kan bli högljutt under användning på grund av mekaniska brytare
 • Saknar numeriskt tangentbord för dem som föredrar det.

3. Bästa billiga Gamingtangentbord: SteelSeries Apex 3

Bästa billiga gamingtangentbord är SteelSeries Apex 3. För en person som spelar mycket är formfaktorn för detta tangentbord perfekt, eftersom det ger mer utrymme för musrörelser och ger bättre ergonomi när man spelar. Det är också det första vattentåliga TKL-speltangentbordet någonsin och klassat som IP32 damm- och vattenbeständigt, vilket är en stor fördel för mig eftersom jag ofta har drycker i närheten av mitt tangentbord.

En annan fördel med detta tangentbord är att det har tysta tangentbrytare, vilket gör det till ett utmärkt val för de som inte vill störa andra i samma rum eller hus. Med över 20 miljoner tysta tangenttryckningar kan jag använda tangentbordet utan att oroa mig för att störa någon.

Jag uppskattar också de dedikerade multimediekontrollerna på tangentbordet. Volymrollern är klickbar och medietangenter är enkla att använda, vilket gör det enkelt att justera ljudnivåer och andra inställningar medan man spelar. Dessutom är RGB-bakgrundsbelysningen fantastisk, med 8 zoner med 16,8 miljoner färger som kan synkroniseras med andra SteelSeries-produkter.

Några nackdelar med detta tangentbord inkluderar att det inte har en fullständig tangentbordslayout, eftersom det inte har en numerisk del. Detta kan vara en nackdel för vissa användare som behöver använda numeriska tangenter för jobb eller andra uppgifter. En annan nackdel är att tangentbordet inte har en USB-pass-through port.

Fördelar:

 • Formfaktor för E-sportmästare
 • Tysta tangentbrytare
 • Vattentåligt
 • Dedikerade multimediekontroller
 • RGB bakgrundsbelysning
 • Anti-Ghosting

Nackdelar:

 • Saknar numerisk del
 • Ingen USB-pass-through port

4. Bästa gaming tangentbord mini: Corsair K65 Mini

Corsair K65 Mini är ett mekaniskt gamingtangentbord med en liten kropp på cirka 60% av ett vanligt tangentbord, vilket gör att du får mer utrymme för musen och annan kringutrustning på skrivbordet.

Ett av de bästa funktionerna i detta tangentbord är Axon Hyper-Processing-tekniken. Den överför inmatningen 8 gånger snabbare än ett vanligt tangentbord och har en 8000 Hz Hyper-polling-hastighet. Detta säkerställer att varje tangenttryckning registreras och att du aldrig missar en inmatning.

Cherry MX Red-tangenterna ger tysta och snabba svar med linjär tangentkörning och en bred manövreringszon. RGB-lamporna är individuellt upplysta och kan justeras via iCUE-programvaran, vilket ger dig möjlighet att anpassa tangentbordet till dina övriga spelutrustning eller spelet du spelar.

Corsair K65 Mini har också en Fn-rad med medietangenter som ger dig on the fly-kontroll över musik och andra funktioner, 8 MB inbyggd lagring (upp till 50 profiler sparade), full N-key rollover, PBT dubbelskottsknappar och en USB-C-kabel.

Fördelar:

 • Axon Hyper-Processing-teknik som överför inmatningen 8 gånger snabbare än vanliga tangentbord
 • Cherry MX Red-tangenter för tysta och snabba svar
 • Individuellt upplysta RGB-lampor som kan justeras via iCUE-programvaran
 • Fn-rad med medietangenter
 • 8 MB inbyggd lagring (upp till 50 profiler sparade)
 • Full N-key rollover
 • PBT dubbelskottsknappar
 • USB-C-kabel
 • 100 000 000 tangenttrycks livslängd

Nackdelar:

 • Inga märkbara

5. Bästa tysta gaming tangentbord: Razer DeathStalker V2

Razer DeathStalker V2 är ett utmärkt tyst gamingtangentbord som är väl värd investeringen för seriösa spelare och användare som kräver hög prestanda från sitt tangentbord.

En av de största fördelarna med detta tangentbord är dess ultratunna design och lågprofilsbrytare. Detta ger en behaglig och ergonomisk användarupplevelse som gör det lätt att skriva under långa spelsessioner eller arbetsdagar. Tangentbordets Razer Low-Profile Optical Switches är mycket responsiva och tillförlitliga och ger en hög grad av precision och hastighet.

En annan stor fördel med DeathStalker V2 Pro är dess trådlösa anslutningsmöjligheter, som inkluderar både Razer HyperSpeed Wireless och Bluetooth 5.0. Detta ger en hög grad av flexibilitet och möjlighet att använda tangentbordet på olika enheter. Dessutom är det mycket bekvämt att kunna använda tangentbordet medan det laddas, tack vare dess avtagbara USB-C-kabel.

Tangentbordets toppskiva i aluminiumlegering ger också en hög grad av hållbarhet och tålighet. Det är tydligt att det här tangentbordet är byggt för att hålla länge och stå upp mot frekvent användning och slitage.

På minus-sidan kan jag säga att tangentbordet saknar dedikerade mediaknappar, vilket kan vara en nackdel för användare som ofta styr musik och andra media från tangentbordet. Detta kan dock vara en mindre sak för de flesta användare, eftersom de flesta datorer och enheter har enkla mediakontroller på annat sätt.

Fördelar:

 • Ultratunt och ergonomiskt design
 • Hög precision och hastighet
 • Trådlösa anslutningsmöjligheter inkluderande Razer HyperSpeed Wireless och Bluetooth 5.0
 • Hög grad av hållbarhet och tålighet
 • Kan användas medan det ladd

Nackdelar:

 • Saknar dedikerade mediaknappar

Köpguide för Gaming Tangentbord

Att hitta rätt gaming tangentbord kan vara en utmaning med tanke på det stora utbudet som finns på marknaden. Men med vår köpguide behöver du inte längre känna dig vilse i tangentbordsdjungeln. Vi har tagit oss an uppgiften att sålla ut de bästa gaming tangentborden baserat på en rad olika faktorer, såsom ergonomi, byggkvalitet, responstid och funktionalitet.

Vi vet att varje spelare har unika behov och därför har vi delat upp vårt bäst i test i olika kategorier för att du enkelt ska kunna hitta det gaming tangentbord som passar just dig och dina behov. Så häng med när vi tar dig igenom de viktigaste faktorerna att tänka på inför ditt nästa köp av gaming tangentbord.

Kabelbundet eller trådlöst gamingtangentbord?

Valet mellan trådlöst och kabelbundet gamingtangentbord beror på personliga preferenser och behov. Om rörelsefrihet är viktigt och man har råd med en högre prislapp kan trådlösa tangentbord vara ett bra val. Om man däremot vill ha en stabil och tillförlitlig anslutning, samt inte vill oroa sig över batteritiden, kan kabelbundna tangentbord vara det bättre valet.

Trådlösa gamingtangentbord: Fördelar & Nackdelar

Fördelar

 • Ingen kabel som begränsar rörelsefriheten.
 • Enkel att flytta och transportera.
 • Mindre trassligt och mer ordnat utseende på skrivbordet.
 • En del trådlösa tangentbord har batterier som kan laddas upp och användas i flera dagar eller till och med veckor.

Nackdelar

 • Risk för störningar och förseningar i överföringen av signalen, vilket kan påverka spelprestandan negativt.
 • Batteritiden kan vara ett problem om man inte har en laddare i närheten.
 • De trådlösa tangentborden tenderar att vara dyrare än sina kabelbundna motsvarigheter.
 • Det kan kräva extra programvara och drivrutiner för att fungera korrekt.

Gamingtangentbord med Kabel: Fördelar & Nackdelar

Fördelar

 • En stabil anslutning och signalöverföring, vilket gör dem mer tillförlitliga för gaming.
 • Ingen batteritid att tänka på, vilket kan vara särskilt viktigt under långa spelsessioner.
 • Inga extra drivrutiner eller programvara krävs oftast för att använda tangentbordet.
 • Kabeln ger ström till tangentbordet, vilket innebär att det inte behövs någon annan strömkälla.

Nackdelar

 • Kabeln kan begränsa rörelsefriheten, vilket kan vara obekvämt vid vissa spelsessioner.
 • Det kan bli trassligt och oordnat med en extra kabel på skrivbordet.

Trådlöst eller kabel för gaming?

När det gäller gaming är det viktigt med en stabil anslutning och minimal försening (latens), vilket gör att många föredrar kabelbundna tangentbord. Men trådlösa tangentbord har blivit allt bättre på att minimera förseningar, och det finns nu trådlösa tangentbord som är speciellt utformade för gaming och som kan ge en liknande prestanda som kabelbundna tangentbord.

Gaming tangentbordens storlek

När det gäller gaming tangentbord finns det ett antal olika storlekar att välja mellan.

Här kommer en lista över de vanligaste storlekarna för gamingtangentbord:

 • Full size: Detta är den största storleken på gamingtangentbord och innehåller alla tangenter du behöver för att spela. Det inkluderar nummerknappsatsen, F-knapparna och de olika makrotangenterna. Full size-tangentbord brukar vara mellan 45-50 cm breda.
 • TKL (Tenkeyless): TKL-tangentbord saknar nummerknappsatsen, vilket gör dem mindre än full size-tangentbord. Detta gör att de är mer portabla och tar upp mindre plats på skrivbordet. TKL-tangentbord är mellan 35-40 cm breda.
 • 60%: Dessa tangentbord är ännu mindre än TKL-tangentbord, och saknar även F-knapparna och andra tangenter som sällan används. De är väldigt portabla och tar upp minimalt med plats på skrivbordet. 60% tangentbord är vanligtvis runt 28-30 cm breda.
 • 65%: Dessa tangentbord är en kompromiss mellan 60% och TKL-tangentbord. De har alla tangenter som behövs för att spela, men är mindre än full size-tangentbord. 65% tangentbord är mellan 35-40 cm breda.
 • 75%: Dessa tangentbord är också en kompromiss mellan 60% och TKL-tangentbord, men har även nummerknappsatsen. De är mindre än full size-tangentbord, men större än 65% tangentbord. 75% tangentbord är mellan 40-45 cm breda.

Det vanligaste formatet är det fullständiga tangentbordet, vilket inkluderar en nummerrad på höger sida och fungerar bra för spel som kräver många olika tangenttryckningar. Detta format är dock också det största och tar upp mest plats på skrivbordet.

För de som vill spara på utrymme finns det mindre format att välja mellan. TKL-tangentbord (TenKeyLess) är lika brett som ett fullständigt tangentbord, men saknar nummerraden. Detta gör det mer kompakt och lättare att flytta runt, samtidigt som det ger mer utrymme för musrörelser.

Ännu mindre tangentbord som 60% och 75% saknar även funktionstangenter och F1-F12 tangenter. Dessa tangentbord är mycket kompakta och tar upp minimalt med utrymme på skrivbordet, vilket gör dem perfekta för de som vill spara plats eller som vill ha ett tangentbord som är lätt att ta med sig på resor.

Det är viktigt att tänka på vilket format som passar ens behov bäst. För spelare som kräver många tangenttryckningar kan ett fullständigt tangentbord vara det bästa alternativet, medan de som vill ha mer utrymme för musrörelser eller som behöver ta med sitt tangentbord på resor kan föredra mindre format.

Brytare: Vad är bäst mellan mekaniska eller membran?

Det finns två huvudsakliga typer av brytare för gamingtangentbord: mekaniska och membranbrytare. Man kan säga att mekaniska brytare är det bästa valet för gamingtangentbord på grund av deras mer taktila och responsiva känsla samt högre kvalitet och livslängd.

Mekaniska brytare

 • Mer taktila och responsiva känsla
 • Längre livslängd
 • Högre kvalitet
 • Dyrare än membranbrytare
 • Kan ha högre ljudnivå

Mekaniska brytare är mer populära bland gamers eftersom de ger en mer taktil och responsiv känsla när man trycker ner tangenten. De har också längre livslängd än membranbrytare och har en högre kvalitet. Mekaniska brytare finns i olika varianter, med varierande kraftbehov för att trycka ner tangenterna och olika ljudnivåer.

Membranbrytare

 • Billigare än mekaniska brytare
 • Kan vara tystare än mekaniska brytare
 • Mindre responsiv känsla
 • Kortare livslängd

Membranbrytare är vanligtvis billigare än mekaniska brytare och används ofta i vanliga tangentbord. De fungerar genom att en membranfilm i tangentbordet skapar en elektrisk koppling när tangenten trycks ner. Membranbrytare har dock inte samma responsiva känsla som mekaniska brytare, vilket kan påverka spelupplevelsen negativt.

Hybridbrytare

En annan typ av brytare som har ökat i popularitet är hybridbrytare, som kombinerar både mekaniska och membranbrytare. Dessa brytare erbjuder en balans mellan de två typerna och kan vara ett bra alternativ för de som inte vill spendera för mycket på ett mekaniskt tangentbord.

Olika typer av mekaniska brytare

Mekaniska brytare på gamingtangentbord kan delas in i tre huvudkategorier: linjära, taktila och klickande. Var och en av dessa brytare har sina egna unika egenskaper och fördelar, och det är viktigt att välja rätt typ av brytare som passar din personliga spelstil och preferenser.

 1. Linjära brytare: Linjära brytare är kända för sin smidiga och tysta respons. De har ingen taktil feedback eller klickljud som signalerar när tangenten har aktiverats. Istället glider tangenten mjukt upp och ner utan någon motståndspunkt under trycket. Linjära brytare är idealiska för snabba och smidiga spel, särskilt FPS-spel, där snabba rörelser är viktiga.
 2. Taktila brytare: Taktila brytare har en taktil feedback som ger användaren en känsla av att tangenten har aktiverats. När tangenten trycks ned finns det en lätt motståndspunkt som signalerar att brytaren har utlösts. Taktila brytare är populära bland spelare som behöver en taktil feedback för att kunna hantera flera tangenttryckningar samtidigt, och är särskilt lämpliga för MOBA-spel och RTS-spel.
 3. Klickande brytare: Klickande brytare är mycket lika taktila brytare, men de har en extra funktion som ger ifrån sig ett högt klickande ljud när tangenten aktiveras. Detta ljud kan vara irriterande för vissa, men för andra ger det en extra dimension av feedback och en högre upplevelse av precision. Klickande brytare är ofta föredragna av spelare som kräver hög precision och som spelar snabba FPS-spel.
Rulla till toppen